overclockzonefanpage  overclockzoneth  TV  
Results 1 to 6 of 6

Thread: อยากรู้เรื่อง L2 Cache memory ครับ

  1. #1
    OverclockZone Member gong's Avatar
    Join Date
    8 Sep 2007

    Question อยากรู้เรื่อง L2 Cache memory ครับ

    ทิปบอกกันว่า L2 Cache memery ที่มากับCpu vista ไม่นำมาใช้ให้เกิดประโยชน์ จึงควรปรับค่าให้ใช้งานเต็มประสิทธิภาพให้สมกับราคา ผมจึงอยากให้ข้อมูลเกี่ยวกับ L2 Cache memory
    เพื่อเพิ่มรอยหยักให้กับสมองอะครับ วานท่านๆที่เป็นปารมจารช่วยนะนำด้วย ส่วนทิปบอกให้เซตค่าตามนี้แบบ Hexadecimal ตามนี้ 256 KB : 100 hex 512 KB : 200 hex 1024 KB : 400 hex 2048 KB : 800 hex ของผมเชคจาก cpu-z ได้ค่า 4096 ควรจะใส่ให้เท่าไหร่ครับ ผมกระทบเป็นยังไงบ้างครับเมื่อปรับค่าแล้ว ขอบคุณสำหรับทุกคำตอบครับ.....

  2. #2
    OverclockZone Member
    Join Date
    4 Feb 2007

    Default

    อ่านแล้วงง รอท่านต่อไปและกัน ดันอึ้บๆ
    รู็แต่ L2 cache มันถูกจัดมาใน cpu อยูู่แล้ว พึ่งรู้ว่าสามารถ config ได้ด้วย ^ ^

  3. #3
    OverclockZone Member Meteora's Avatar
    Join Date
    25 Aug 2007
    Location
    WRC

    Default

    รอด้วยคน อยากรู้เหมือนกัน

  4. #4
    OverclockZone Member chichiol6's Avatar
    Join Date
    13 Jun 2007

    Default

    รออีกสักคนจะเป็นไรไป นะ

  5. #5
    OverclockZone Member zman's Avatar
    Join Date
    18 Sep 2006

    Default

    เท่าที่อ่านเจอคือวิสต้าถูกเซตมาให้ใช้ l2 cach จำกัด(เท่าไหร่จำไม่ได้) ถ้าอยากใช้งานให้เต็มประสิทธิภาพของ cpu ต้องเปิดค่าพวกนี้ใน registry ตัวเลขก้อตามนั้น ส่วน 4m ต้องใส่เท่าไหร่ต้องรอท่านต่อไป ซึ่งเปลี่ยนแล้วระบบก้อน่าจะทำงานได้เร็วขึ้นครับ

  6. #6
    OverclockZone Member beautyless's Avatar
    Join Date
    18 Sep 2006
    Location
    พระราม 9 กรุงเทพฯ

    Default

    A setting for OLD processors. Changed where in memory windows put pages to reduce cache misses.

    SecondLevelDataCache records the size of the processor cache, also known as the secondary or L2 cache. If the value of this entry is 0, the system attempts to retrieve the L2 cache size from the Hardware Abstraction Layer (HAL) for the platform. If it fails, it uses a default L2 cache size of 256 KB. If the value of this entry is not 0, it uses this value as the L2 cache size. This entry is designed as a secondary source of cache size information for computers on which the HAL cannot detect the L2 cache.

    This is not related to the hardware; it is only useful for computers with direct-mapped L2 caches. Pentium II and later processors do not have direct- mapped L2 caches. SecondLevelDataCache can increase performance by approximately 2 percent in certain cases for older computers with ample memory (more than 64 MB) by scattering physical pages better in the address space so there are not so many L2 cache collisions. Setting SecondLevelDataCache to 256 KB rather than 2 MB (when the computer has a 2 MB L2 cache) would probably have about a 0.4 percent performance penalty.

    http://support.microsoft.com/kb/228766
    Last edited by beautyless; 9 Sep 2007 at 14:49:45.


Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •